Műfű lerakási útmutató

A kültéri szálas műfüvek hátoldalán gyárilag lyukak találhatóak. Ezek azt a célt szolgálják, hogy a nedvesség átfollyon az anyagon és ne maradjon meg a felületén, ne képződjön nagy mennyiségű álló víz a felszínén.

KÜLTÉRI TELEPÍTÉS SZILÁRD FELÜLETRE:  

Szilárd felületre történő ideiglenes rögzítést kétoldalú ragasztószalaggal javasoljuk. Ez a megoldás rögzíti a műfüvet és nem gátolja annak szellőzését, így ki tud száradni, ha nedvesség éri. Tökéletes megoldás lehet még a virágládák, vagy asztalok, székek elhelyezése is. De a szélekre ügyeljünk, hogy a szél ne tudjon a műfű alá kapni!

Ha tartós és fix megoldást keresünk, illetve nagyobb felületre helyezzük a műfüvet, akkor célszerű ragasztóba ágyazni. Ehhez már tubusos, vagy kannás kiszerelésben kapható, folyékony ragasztószert célszerű alkalmazni. 

Több darab műfű esetében javasolt azok összeillesztése. Ehhez műfű illesztőszalagra lesz szükség, melyet a két anyag találkozása alá kell helyezni, ragasztóval kell megkenni a felületét és a műfüvet bele kell nyomni, majd úgy tartani, lesúlyozni a teljes szilárdulásig. A műfű burkolat teljes felületen történő ragasztása is megvalósítható speciális ragasztóanyag felhasználásával.

FONTOS! Több darab egymás mellé helyezésénél fokozottan kell ügyelni, hogy azok száliránya (a szálak dőlése) megeggyező legyen, egy irányba álljanak. Továbbá célszerű úgy választani, hogy azok egy gyártásból származzanak, az esetleges árnyalatbeli eltérések kiküszöbölésének érdekében. Erre a kérdésre Mi kiemelt hangsúlyt fektetünk azért, hogy vásárlóink minden esetben tökéletes minőséget kapjanak!

Az anyag széleinek rögzítésére arra alkalmas lezáró profilt kell használni.

Kérdésekel kapcsolatban keress bennünket bizalommal! Szakértelemmel és tapasztalattal állunk a rendelkezésre.

 

KÜLTÉRI TELEPÍTÉS TERMÉSZETES TALAJRA:

A felszínt elő kell készíteni a munkálatok megkeztdése előtt. Az előkészített talajfelület sík, kiegyenlített, stabil és tömör legyen, ügyelve a megfelelő vízelvezetésre!

Első lépésként távolítsa el a felső földréteget legalább 10cm-es mélységig és kerülhet rá a geotextília. A gyomok terjedésének megakadályozása érdekében gyomírtót kell használni. Több geotextília lap használata esetén minimum 15cm-es átfedést kell biztosítani.

A kitermelt talaj helyére múrva, zúzott kő ágyazat kerüljön, majd erre finomabb szemcséjű, kerek struktúrájú sóder ágyazat. Azért szükséges kerek szélű anyagot választani, hogy a műfű fektetését követően ne szúrja majd a talpunk, vagy ne lyukassza át az anyagot az éles szélű kő.

Az előkészített felület feltöltését finom homokkal ajánlott elvégezni, majd tömöríteni azt. A tömörített felület stabil és sík legyen! Minimum 10 cm vastagságú, két fajta (murva/homok) tömörített, stabil, kiegyenlített réteg szükséges!

A tökéletes kivitelezés érdekében minden folyamatot tömörítéssel kell befelyezni a műfű lerakása előtt.

Ha a finom szemcséjű kavics ágyazat is le került és tömörítettük, akkor keülhet rá a műfű. A műfű széleinél leszúrótüskét kell használni.

A hosszú távú, dekoratív és biztonságos felhasználás érdekében a műfű széleinek lezárása valamilyen szegélykővel ajánlott.

 

MŰFŰ BURKOLAT LERAKÁSA:

Több műfű tekercs esetén még a lerakás előtt ellenőrizze, hogy a tekercsek azonos gyártásból származnak-e. Minden esetben éles vágókést, szikét kell használni az anyag darabolásához, méretre vágásához. A vágást mindig a termék hátoldalán kell végezni ügyelve arra, hogy a tűzött szálcsomókat ne vágjuk szét. Műfű lapok illesztésekor ügyeljen azok tökéletes illesztésére illetve a műfű lapok azonos szálirányára. A műfű lapok széleit hajtsa fel legalább 30-30cm szélességben, helyezze el az illesztés mentén végig a méretre szabott ragasztószalagot vagy az illesztő szalagot melyet gyártói útmutató szerint kenjen meg a ragasztóval. Ezt követően kézzel, egyszerre hajtsa vissza a műfű lapok széleit, ügyelve azok pontos illeszkedésére.

A megfelelő erősségű ragasztás érdekében az illesztés mentén terhelje le a felületet (pl.: járólappal, homokzsákokkal) és várjon legalább 8 órát a használat előtt. A határfelületek mellett is végezze el a méretre vágást, úgy hogy levágja a kilógó szálakat. A határfelületek megfelelő rögzítéséhez használj rögzítő tüskéket.

 

KARBANTARTÁS:

A műfű szőnyeg megfelelő telepítése után hátradőlve élvezheti a kert szépségeit. A műfű tisztítása is gyerekjáték. Ha beltéri dekorációról, vagy teraszról, erkélyről van szó, elég néha kiporszívózni, vagy felmosóval áttörölni és kész! Ha kültéri, kertbe telepített műfüvét szeretné tisztábbá varázsolni, egy slaggal és egy seprűvel pillanatok alatt megteheti.

Fontos a levelek, gallyak és más szennyeződések rendszeres eltávolítása a kültéri műfűről, akár levélfúvóval, erős kefével vagy gereblyével. A nagyobb tárgyakat, például az ágakat kézzel kell eltávolítanod. Ha moha jelenne meg rajta, akkor mohaellenes kezelésre lehet szükség, amit célszerű lehetőleg tavasszal és ősszel elvégezned. Ehhez használj biológiailag lebontható terméket, soha ne használj savas folyadékokat vagy fehérítőt, mivel ezek a vegyszerek túlságosan magas koncentrációban károsíthatják a szálakat. Nincs szükség hó és jég eltávolítására a felszínről egyszerűen hagyd, hogy elolvadjon. Az állati ürüléket a lehető leghamarabb el kell távolítani, majd a kültéri műfüvet ki kell öblíteni vízzel. Az olyan anyagok, mint az olaj, savak, oldószerek vagy üzemanyagok, soha nem kerülhetnek érintkezésbe a mesterséges pázsittal.

A rendszeresen használt felületek szálai lelapulhatnak, emiatt a felület sepréssel történő felfrissítése javasolt.

Cigaretta parázs és a felületre koncentráltan érkező napfény kiégetheti a terméket. Ne dobj cigarettát a kültéri műfűre, és ne tedd ki tűznek, és más egyéb tűzveszélyes tevékenységnek, mivel ez okozhatja a szálak megolvadását, roncsolódását.

 

Telepítéssel, fektetéssel, szállítással kapcsolatos kérdésekkel forduljanak hozzánk bizalommal!

Segítünk szívesen, mert nincs olyan, hogy buta kérdés, csak tájékozódni akaró vásárló...

E-mail címünk:     info@webszonyeg.hu

Telefon, SMS:   +36 30 416 97 96