Blog

Szőnyeg méretek

B.Gábor
B.Gábor
2021.08.11 12:42
Szőnyeg méretek
  • Milyen típusú szőnyegre van szükségem?
  • Faltól-, falig érjen, vagy csak a szoba közepén legyen?
  • A kanapé alá kerüljön, vagy csak előtte legyen?
  • Mi az a szőnyeg szegés?
  • Mit tegyek a folyosóra?
  • Lépcsőre szőnyeget?

.. ilyen és ehhez hasonló kérdésekre válaszolunk!

 

 

A szőnyeg méret meghatározásánál először azt kell eldöntenünk, hogy milyen anyagot szeretnénk használni és az hol helyezkedjen el a helyiségben.

Három fő csoport szerint rendszerezzük a szőnyegeket és a későbbiekben is ezek alapján fogjuk az egyes csoportok méreteit részletezni.

Szőnyeg csoportok:

  1. SZŐNYEG
  2. PADLÓSZŐNYEG
  3. FUTÓSZŐNYEG

 

Nappaliba, hálóba az ágy mellé-köré, vagy csak az asztal alá kerüljön, stb...? - akkor SZŐNYEG.

Érjen végig a szobában az egyik faltól a másikig, vagy egy nagyon nagy kell? - akkor PADLÓSZŐNYEG.

Esetleg a folyosóra kellene egy hosszú szőnyeg, vagy a lépcsőre? - akkor FUTÓSZŐNYEG

Az első és legfontosabb különbség a három csoport között az, hogy a szőnyegek, darabszőnyegek kész méretben kerülnek árusításra, a padlószőnyegek és a futószőnyegek pedig nagy, hosszú és eltérő szélességű tekercsekben értékesítjük és abból tudunk egyedi méretű szőnyeget készíteni.

Szőnyegek, darabszőnyegek adott méretben elérhetőek pl.: 160x230cm, fix szélesség és fix hosszúság. Ettől a mérettől csak úgy térhetünk el, ha gyárilag elérhető a kiválasztott típus más méretben is, pl.: 200x290cm. Ha a gyárban nem úgy készítik el, hogy több mérete is legyen, akkor a méret módosítása nem lehetséges és azzal kell terveznünk, ami elérhető.

Jellemzően kínálatunkban olyan szőnyegek találhatóak, melyek széles méret választékban elérhetőek, így ha csak egy kis méretűre van szükség, vagy ha egy nagy méretű szőnyegre, akkor az is megoldható lesz a kiválasztott típusból.

Padlószőnyegek és a futószőnyegek adott tekercs szélességgel rendelkeznek és ezekből kell levágni a tetszőleges hosszúságot. Ahogy a szőnyegeknél is adott a méret, itt is adott olyan éretelemben, hogy a tekercs szélessége fix és a hosszúságot tudjuk igény szerint leszabni.

Nézzük meg, milyen méretek és milyen lehetőségek vannak az egyes csoportokon belül!


Szőnyeg méretek

Ahogy azt már említettük, a szőnyegek, darabszőnyegek adott méretben kerülnek ki a gyárból, majd forgalomba, így azokat ez alapján kell kategorizálnunk. A szőnyeg méretek megjelenítésénél a szélesség X hosszúság látható centiméterben kifejezve. Pl.: 70x140cm - ez egy 70cm széles és 140cm hosszú szőnyeg mérete lesz. Jellemzően téglalap alakúak. Gyári norma szerint a kész szőnyegeknél +- 3%-os méret beli eltérés megengedett és természetes lehet, így ez nem tekinthető hibának. Mintás szőnyegeknél a méret változásával arányosan a minta is változik, ezért előfordulhat, hogy a kis méretű szőnyegeknél nem lesz minden minta látható, mint mondjuk egy 160x230cm méretű típusnál. A nagyobb méretű szőnyegeknél sokkal szebb és jobban látható a minta, mert nagyobb a felület a részletek kidolgozásához.

A méretek meghatározásánál 5 fő csoportra bontottuk termékeinket, sorban haladva a kis mérettől a legnagyobb méretű szőnyegig:

Összekötő szőnyeg   (kb. 70x140cm); 

Kicsi szőnyeg   (kb.120x170cm); 

Közepes szőnyeg   (kb. 160x230cm); 

Nagy szőnyeg   (kb. 200x300cm); 

Extra nagy szőnyeg   (kb. 240x340cm)

Összekötő szőnyegek:     (70x140, 80x150cm)

A legkisebb méretű szőnyegek, vagy más néven összekötő szőnyegek kategóriájába azok tartoznak, melyek a kiválasztott szőnyegnek a legkisebb méretében elérhetőek (pl.: 70x140cm, vagy 80x150cm). A legtöbb típus 3-4 méretben is elérhető, így ez a kis méret lesz a kiindulópontunk, ettől csak nagyobb méretű "testvére" lesz. A kis méretű szőnyegek, vagy összekötők általában az ágy mellé, vagy elé, esetleg a folyosóra szoktak kerülni. Méretét tekintve jellemzően 70-80cm szélességűek és 140-150cm hosszúak. Keskeny és hosszú arányait tekintve. Ezek a méretek gyártónként és típusonként eltérnek, így ide tartozik a 60cm széles és 110cm hosszú is, de akár a 70, 80cm átmerőjű kör szőnyeg is.

A szőnyeg méretek megjelenítésénél a szélesség X hosszúság látható centiméterben kifejezve. Pl.: 70x140cm - ez egy 70cm széles és 140cm hosszú szőnyeg mérete lesz.

Az összekötő szőnyegek, kis méretűek, ebből adódóan egyszerűen kirázhatóak és könnyen kezelhetőek. Játszi könnyedséggel rakhatjuk át egyik pontból a másikba, folyosóról a hálóba, vagy be a szobába.

Ha két összekötőt teszünk egymás mellé, vagy egymás után, akkor kaphatunk egy majdnem szabályos négyszög méretű szőnyeget, vagy egy egész hosszú szőnyegeg. Pl.: 2db 70x140cm méretű szőnyeg egymás mellé rakva: 140x140cm, vagy ha hosszában rakjuk egymás után, akkor 70x280cm-t ad ki. Ugyanez 80x150cm mérettel, ha egymás mellé rakjuk, akkor 160x150cm, ha egymás után, akkor 80x300cm-t fog kiadni.

Feltekerve (a rövidebb oldalára) egy 70-80cm hosszú és nagyjából 10cm átmerőjű hengert kapunk.

Gyakori összekötő szőnyeg méretek:   60x100, 70x140, 80x150cm

 

Kis méretű szőnyegek:     (120x170, 140x200cm)

A kis méretű szőnyegek, vagy más néven kicsi szőnyegek kategóriájába azok tartoznak, melyek a kiválasztott szőnyegnek a kb. 120x170cm méretű megfelelője. A szőnyeg méreteknél ezt a méret családot szokták kis középnek is nevezni, mert a középszőnyegek kis méretű verziója. Általában 120cm szélességben és 170cm hosszúságban elérhetőek, de ahogy azt már fent is írtuk, ez a méret gyártónként változhat. Ebbe a kategóriába tartozik még a 140x200cm méretű szőnyeg is

Az egyik legkedveltebb méretű szőnyeg a 120x170cm-s, ugyanis a kisebb lakások és a kis méretű szobák arányaihoz nagyon jól passzolnak. Akár a dohányzó asztál alá, vagy a kanapé elé, de akár az ágy végébe is tökéletesen megfelel, ha kell, ráhelyezve annak lábait.

A kicsi szőnyegek méretükből adódóan egyszerűen és könnyen kezelhetőek, nem túl nehezek. Nagyon könnyen áthelyezhetőek a házon belül.

Feltekerve (a rövidebb oldalára) egy 120-140cm hosszú és nagyjából 10-20cm átmerőjű hengert kapunk.

Gyakori kicsi szőnyeg méretek:   120x170, 140x200cm

Közepes méretű szőnyegek:     (160x230cm)

A legtöbbet keresett a közepes méretű szőnyegek kategóriája, melyek a kiválasztott szőnyegnek a kb. 160x230cm méretű megfelelője. A szőnyeg méreteknél ezt a méret családot szokták a normál méretű középszőnyegnek is nevezni. Általában 160cm szélességben és 230cm hosszúságban elérhetőek. Ebbe a kategóriába tartozik még a 170x240cm méretű szőnyeg is.

Legnagyobb számban a 160x230cm méretű szőnyegeket keresik. Minden szobába és közel minden helyiségbe könnyen illeszthető. Kerülhet asztal alá, nappaliba, hálóba, vagy bárhova, ahol ez a méret elegendő! Ennél a méretnél már tökéletesen érvényesülnek és jól láthatóak a minták is, ha mintás szőnyeget választottunk!

A közepes méretű szőnyegek mozgatása, anyagoktól függően, egész egyszerűen megoldható. Súlyát tekintve akár a gyerekek is meg tudják oldani a mozgatását. Jóformán a lakás, vagy a ház minden helyiségébe és szobájába kerülhet ez a méret.

Feltekerve (a rövidebb oldalára) egy 160-170cm hosszú és nagyjából 20-30cm átmerőjű hengert kapunk.

Gyakori közepes szőnyeg méretek:   160x230, 170x240cm

Nagy méretű szőnyegek:     (200x300cm)

A nagyobb helyiségekhez már a nagy méretű szőnyegek szükségesek. Nappalikba, vagy nagy méretű hálószobákba ajánlott ez a méret. Hálókba, ha az ágy alá is kerül, akkor egy darab megoldja az ágy melletti és az ágy előtti szőnyeg kérdését, mert az pont elegendő méretben fog kilógni az alól. Jellemzően a 3x4 méteres szoba méretek feletti helyiségekbe lehet jó választás az a méret. Általában 200cm szélességben és 300cm hosszúságban elérhetőek.

A legtöbb nappali ideális méret választása lehet a 200x300cm, nagy méretű szőnyegek. Az ilyen méretű szőnyegeknél már tökéletesen érvényesülnek és jól láthatóak a minták is, ha mintás szőnyeget akarunk!

A nagy méretű szőnyegek mozgatása már nem a legegyszerűbb. Súlyát tekintve a felnőttek tudják csak mozgatni.

Feltekerve (a rövidebb oldalára) egy 200cm hosszú és nagyjából 20-35cm átmerőjű hengert kapunk.

Gyakori nagy szőnyeg méretek:   190x270, 200x290, 200x300cm

Extra nagy méretű szőnyegek:     (240x340, 300x400cm)

A legnagyobb helyiségekhez az extra nagy méretű szőnyegek szükségesek. Nagy szobákba, nappalikba, társalgókba, étkezőkbe ajánlott ezt a méretet választani. A nagy méretű szőnyegek nem csak a hatalmas lakások és házak alternatívája, mert a legtöbb nappaliba tökéletes választás ez a méret. Általában 240-300cm szélességben és 340-400cm hosszúságban elérhetőek.

Az ilyen méretű szőnyegeknél a legkisebb mintázatok is tökéletesen láthatóak, ha mintás szőnyeget választottunk!

A legnagyobb méretű szőnyegek mozgatása már nem egyszerű. Súlyát tekintve csak felnőttek tudják mozgatni.

Feltekerve (a rövidebb oldalára) egy 240cm hosszú és nagyjából 25-35cm átmerőjű hengert kapunk.

Gyakori extra nagy szőnyeg méretek:   240x340cm, 300x400cm

 

Ha az extra nagy méretű szőnyegek sem elég nagyok, akkor jön számításba a padlószőnyeg!   >>>

 

A csúszásgátló szőnyeg alátétet ne felejtsd el megvásárolni a biztonság fokozása érdekében és hogy ne mozogjon el a szőnyeged:

https://webszonyeg.hu/ csúszásgátló szőnyeg alá

 


Padlószőnyeg méretek

A padlószőnyegek a sima szőnyegekhez képest nem darabokban, hanem tekercsekben kerülnek forgalomba. Ezt sokan nem tudják elképzelni, amíg nem látnak egyet, így most mutatunk egy barna színű, 400cm széles padlószőnyeg tekercset:

 

Padlószőnyeg tekercs, 400cm széles

Ahogy a képen is látható, a padlószőnyegeink ilyen és ehhez hasonló nagy méretű tekercsekben vannak készleten. Jellemzően a padlószőnyegeink 400cm szélességüek és 25-30 méter hosszúságúak. Ebből kell a szükséges hosszúságot megrendelni és ha szükséges, akkor elkészíthető egyedi és extra nagy méretű szőnyeg is.

Elérhető padlószőnyeg tekercsek szélességei, méretei:

A fenti tekercs méretekből lehet a szükséges mennyiséget megrendelni és mi levágjuk. A méretek megadása centiméteres pontosságban is történhet, viszont célszerű a szükséges mennyiségre ráhagyni, hogy a szobába kerüléskor ne legyen túl rövid, vagy túl keskeny. Webáruházunkban megrendeléskor egyszerűen csak a hosszúságot kell kosárba rakni és mi ez alapján készítjük a vágatokat. 

A hosszúság levágása után, akár tovább is darabolhatjuk, hogy több egyedi méretü szőnyegünk legyen. Ezek a darabok, vágott darabok, így a széleiket körben be kell szegni, "el kell varrni", hogy ne tudjon tovább bomolni, vagy tovább szöszölődni az oldala.

A szőnyegek szegése egy speciális szegőgép (hívjuk úgy, hogy varrógép) segítségével történik, ahol az anyagot körben eldolgozza, fonal segítségével körbe varrja, így a későbbi bomlást kiküszöbölve és megelőzve.

Darabolással és szegéssel közel bármiyen forma és igény szerint el lehet készíteni az egyedi méretű és egyedi formájú, különleges szőnyegeket. Készülhet belőle nagy méretű szőnyeg, akár 400cmx500cm, vagy ettől nagyobb is, egészen a tekercs hosszúságáig, ami kb. 25-30 méter. Csinálhatunk kör alakú szőnyeget is, vagy egy hosszú , 400cm hosszú és akár 150cm széles darab a folyosóra, vagy ahova csak szeretnénk.

Az egyedi igények egyik legjobb szemléltetése, ha mutatunk egy képet, amin jól látható, hogy milyen méretű szőnyegeket kellett elkészíteni egy megrendelő igényei alapján:

Darabolási rajz

Jól látható, hogy a 400cm széles tekercsből kell levágnunk 150cm hosszúságot. A levágott darabból a későbbiekben, további darabolással 4db egyedi méretű szőnyeg került elkészítésre:

80x150cm, 100x170cm, 50x170cm és egy 150cm átmérőjű kör szőnyeg.

A vágott darabokat körben beszegtük és már kész is az egyedi igényekre szabott szőnyeg!


Hasonló, vagy teljesen más egyedi méretű szőnyegek elkészítéséhez keress bennünket és megvalósítjuk a szükséges méretek, a terveid, vagy a rajzod alapján 1-2 napon belül! Mi kiszámolunk mindent, csak le kell mérned, hogy mekkora legyen.

E-mail címünk:     info@webszonyeg.hu     Telefon, SMS számunk: +36 30 416 97 96


A legtöbb padlószőnyeg megrendeléskor egyszerűbb méretekkel kell dolgozni és csak a szükséges hosszúságot kell levágnunk. pl: 400cm x 500cm , vagy 400cm x 845cm. Ha a helyiség nem 400cm széles, hanem keskenyebb, akkor az is megoldható, hogy a 400cm -s szélességet vágjuk vissza, ha az ügyfél ezt kéri. Pl.: 345x600cm.

Fontos: a helyiség mérésénél ne csak egy helyen mérjünk, hanem legalább 3 ponton, hogy megtudjuk mennyire derékszöges a szoba! Célszerű 5-10cm ráhagyással számolni, ha faltól-falig fog érni a padlószőnyegünk.

 

Néhány gyakorlati példa a 400cm szélességű padlószőnyeg vágási méreteire:

vásárló igénye / szoba mérete szükséges anyag, amit meg kell vásárolni amit kosárba kell rakni*
az elkészült darab
leeső, maradék**
320x500 cm 400x500 cm 5 méter   (5,00) 320x500 cm 80x500 cm
400x654 cm 400x654 cm

6,54 méter   (6,54)

400x654 cm -
200x400 cm 400x200 cm  2 méter   (2,00) 400x200 cm -
200x800 cm 400x400 cm, ketté vágva*** 4 méter   (4,00) 200x400 cm - 2db -
stb...

* A rendelt mennyiséget kell megvásárolni és kifizetni! Ha 400cm széles az anyag, akkor a 400cm szélességgel kell számolni.

** A leeső esetében el kell döntenie a vásárlónak, hogy szegva kéri, vagy sem. Egy darabban, vagy darabolva. Minden információ rendelés leadásánál a megjegyzés rovatba kerülhet, ha nem egyértelmű, telefonálni fogunk! 

*** Közel bármilyen vágás és darabolás megoldható, előzetes egyeztetést követően.

 

Padlószőnyegekhez a szükséges kiegészítőket is megtalálod webáruházunkban:

https://webszonyeg.hu/ Padlószőnyeg kiegészítők


Futószőnyeg méretek

A futószőnyegek, pont úgy, mint a padlószőnyegek tekercsekben kerülnek forgalomba. Ezek a tekercsek általában 70cm és 100cm közötti szélességűek, és a szükséges husszúságot kell megvásárolni.

Elérhető futószőnyeg tekercsek szélességei, méretei:

Ahogy az a padlószőnyegeknél már látható volt, a futószőnyegek széleit is szegni kell, hogy az ne bomoljon tovább a későbbiekben.

Vannak olyan anyagok is melyek nem igényelnek szegést. Ezek az anyagok általában strapabíró és erős anyagok.

 


 

Lépcsőre szőnyeget

 

Régen is és ma is szeretik az emberek, ha a lépcső nem kopog, nem csúszik és meleg érzést ad, amikor rálépünk. Ehhez a legjobb megoldás ha futószőnyeg, vagy padlószőnyeg kerül rá!

A megfelelő előkészítést követően egyszerűen lerakható a kiválasztott anyag, akár saját kezüleg is, egy kétoldalas ragasztószalag segítségével rögzítve.